петак, 17. јануар 2014.

Европска комисија дискриминише омладинске организације

“Нитобе” асоцијација,  ЗА ЈЕЗИЧКУ ДЕМОКРАТИЈУ И ПРАВДУ

www.nitobe.it - info@nitobe.it

Via di Torre Argentina 76,00146 ROMА, TEL +39 06 92937746


САОПШТЕЊЕ ЗА ШТАМПУ


Европска комисија дискриминише омладинске организације на основу језика


Програм Ерасмус+, са буџетом од 14.77 милијарди евра, покренут је недавно да би грађани и удружења могли да се кандидују за добијање финансијске подршке за своје пројекте. ЕУ теоретски омогућава једнак приступ изворима новца, и подржава вишејезичност. Међутим, водич за добијањe финансијских субвенција и страна за обавезну регистрацију доступни су само на једном језику, чинећи тиме конкурс потпуно неравноправним. Европска комисија би требало да хитно обезбеди преводе на све званичне језике у ЕУ.


У децембру Европска комисија објавила је приручник занови програм Ерасмус+, који је оквирни програм Европске уније за образовање, обуку, омладину и спорт од 2014 до 2020. Буџет програма Ерасмус+ је 14.77 милијарди евра. Ради се о веома важном и свеобухватном програму, који финансира, између осталог, међународну сарадњу и иницијативе европских омладинских организација, међународне обуке и студентску размену. Ерасмус+ је програм отворен за све, велика или мала удружења, невладине организације, јавне инстанце, и не само за стручњаке. Очекивала би се демократска и инклузивна информација о том изузетно важном програму, тако да сви европски грађани и удружења могу потпуно равноправно да учествују у њему. Међутим, приручник и правилник Ерасмус+ је доступан само на енглеском језику. Ради се о више од 200 страница које садрже детаљан опис сложених процедура за добијање финансијске подршке Европске уније. Преводи на преостала 23 званична језика ЕУ нису доступни, а према Европској комисији, неће ни бити на располагању пре априла 2014.

Европска комисија јасно дискриминише европске грађане и удружења који не знају енглески, и даје неоправдану предност британским и ирским невладиним организацијама, удружењима и јавним инстанцама. Први рок за подношење пројеката у оквиру програма Ерасмус+ је већ 17. марта. То значи пре објављивања смерница на преостала 23 званична језика ЕУ. Једноставно није могуће за грађане који не говоре течно енглески да учествују у пројекту који се финансира из буџета ЕУ, односно од пореза свих грађана Европе. Ова ситуација није уопште прихватљива. Европска комисија треба под хитно да објави преводе смерница и обавезну страну за пријаву на свим званичним језицима и да одложи прве рокове, тако да сва удружења имају што равноправнију могућност да учествују у Ерасмус+ програму.

“Нитобе” асоцијација
За језичку демократију и правдуНема коментара:

Постави коментар