недеља, 24. новембар 2013.

У Кини отворен есперантски музеј

Музеј Есперанто у Кини
У оквиру Заозхуанг универзитета, 16-ог новембра отворен је Међународни музеј Есперанто, који је основан као резултат сарадње Кинеске Есперанто-лиге (КЕЛ ) и Заозхуанг универзитета. 

Музеј је отворио Чен Ши, потпредседник КЕЛ и директор Из Народне Кине (El Popola Ĉinio), а били су присутни Чен Хаосу, председник КЕЛ, Гуо Ксиаоионг, први потпредседник КЕЛ и стални потпредседник Кинеске међународне издавачке групе, Рагнар Балдурсон, министар-саветник исландске амбасаде у Кини, Ли Јунгкее, члан управног одбора Светске есперантске организације (УЕА) и челни људи Заозхуанг универзитета. Музеј површине 680 квадратних метара је први музеј есперанта у Кини и највећи језички музеј у Азији. У њему се налази шест изложбених сала и мултимедијални простор, мала сала и архив. Музеј је прикупио 26 хиљада експоната из више од 40 земаља и региона. Очекује се да ће оснивање музеја помоћи научницима да проучавају и предају есперанто у Кини као и да ће значајно допринети проучавању историје кинеског и међународног есперантског покрета.  

У последње 2 године музеј је прикупљао материјал у чему су му помогли есперантисти из више од 40 земаља и региона.

Господин Чен Хаосу рекао је на инаугурацији да Есперанто-музеј са мисијом регистровања есперантске историје и настављањем и убрзавањем његовог развоја остварује вишегодишњи сан кинеских есперантиста. Он се нада да ће музеј играти важну улогу у развоју есперанта. Господин Цао Схенгкианг, директор Заозхуанг универзитета, представио је припрему музеја и пожелео да музеј допринесе кинеском и међународном есперантском покрету. Ли Јунгкее је високо оценио кинески есперантски покрет и пожелео да Кина значајно допринесе међународном есперантском покрету. Од незваничног отварања музеја у мају ове године, музеј је имао око 7 хиљада посетилаца, укључујући и познате кинеске писце Ванг Менг, Иу Муминга, председника Тајванске Нове партије, Чен Хаосу, и друге државне и локалне лидере. Сви су они високо оценили музеј, који игра улогу базе друштвенонаучног образовања и ширења есперанта као и платформе за проучавање и заштиту културног наслеђа .
 
http://www.espero.com.cn/2013-11/18/content_30636050.htm


Преузето из: Disvastigo

Нема коментара:

Постави коментар